Banátská kuchyně je sama o sobě pro turisty nezapomenutelný zážitek
V domácnostech „tančí“ kolem hrnců skvělé kuchařky, které neumí připravit jiné jídlo než poctivé domácí. To většinou doprovází domácí bylinkový čaj a hospodář vám nikdy nezapomene našenkovat vlastní slivovici. Výsledkem je harmonie chutí a vůní, na kterou se po příjezdu domů dlooouho vzpomíná. A my vám tu teď některé z nejlepších kulinárních zážitků doporučíme a přihodíme pár pikantérií.
Tradicí a chloubou obyvatel Svaté Heleny jsou rohlíčky ze sladkého kynutého těsta, které se pečou při svatbách a jiných slavnostních příležitostech. Při návštěvě Heleny poproste hospodyňky, aby vám je upekly. Pokud si je zamilujete, můžete si je připravit i doma!
Recept najdete například v oblíbeném seriálu Kluci v akci natočeném přímo v Banátu.
Vyhlášenou gernickou lahůdkou jsou recepty místního pekaře Josefa Nedvěda připravované v chlebové peci vytápěné bukovým dřevem. Ryby z Dunaje i úplně obyčejné „americké“ brambory spolu s vepřovým se díky pekařskému umění stávají božskou manou. Pro rozpuštění tuků doporučujeme zapíjet – jak jinak – místní slivovicí.
Klasické české kynuté buchty zná asi každý: tvarohové, povidlové, makové. Banátské kuchařky však umění buchet dovedly k naprosté virtuozitě. Klasický recept obohatily o další náplně. Většinou se do buchty nebo na koláč dávají rovnou všechny tři: maková s povidly, ořechová a tvarohová. Protože tady se na chuti nešetří.
Takřka národní rumunské jídlo oblíbené i v jiných částech Karpat – třeba na Podkarpatské Rusi, kde mu říkají „holubce“. Základem je mleté maso několika druhů s cibulí, solí a pepřem umně zabalené do zelného listu. Závitek se poté vaří v páře a podává politý hustou smetanou s bílým chlebem. Každá rodina má na tuto laskominu trochu jiný recept, tak při návštěvě různých vesnic neváhejte sármy testovat a srovnávat.
Snad nejoblíbenější jídlo rumunských večírků a slavností spojené s ohněm, pivem a balkánskou muzikou. Tohle sekané maso, rumunsky „miţi“ několika druhů je upravené do úhledných válečků, které jsou opékány na rožni (rumunsky „grátar“).